ready for take off... - Reisverslag uit Blauwkapel, Nederland van Sylvia Brilhuis - WaarBenJij.nu ready for take off... - Reisverslag uit Blauwkapel, Nederland van Sylvia Brilhuis - WaarBenJij.nu

ready for take off...

Door: Sylvia

Blijf op de hoogte en volg Sylvia

30 Juni 2013 | Nederland, Blauwkapel

Maar op het laatst loopt het toch wat anders dan verwacht.... afgelopen zaterdag is namelijk mijn schoonvader overleden. Niet onverwacht maar uiteindelijk wel snel gegaan. Wij hadden weinig contact met hem; ik heb hem denk ik 3 of 4 keer gezien (hoort uiteraard een verhaal bij). Maar het blijft natuurlijk wel de vader van Jan + de opa van de jongens en de begrafenis voor aankomende donderdag vraagt zo zijn aandacht. Gelukkig ben ik goed voorbereid en dat maakt dat ik 6 juli gewoon kan vertrekken.....

…. wat neem ik nou wel en niet mee en op hoeveel kilo kom ik dan? Met de weegschaal erbij kom ik erachter dat een paar sokken 50 gr is, een t-shirt al gauw 150 gr en mijn regenjas maar liefst bijna 700 gram! Maar ja, die regenjas is natuurlijk wel prioriteit nr. 1 ☺. Ik schat dat ik uiteindelijk alles bijelkaar incl. eten en drinken zo’n 20 kilo aan mijn fiets zal hebben hangen. Tel daar mijn gewicht bij op, de fiets zelf en dat betekent dat ik tijdens het fietsen voortdurend een kleine honderd kilo aan het verplaatsen ben.
De afgelopen tijd heb ik vaak de vraag gekregen ‘waarom doe je het’ of ‘wat hoop je dat het je brengt?’ In 2010 heb ik mijn winterreis afgesloten met een gedichtje van Rumi, over dat ene waar je voor leeft en werkt, waar je het allemaal voor doet:

Er is 1 ding op de wereld,
wat je nooit mag vergeten.
Wanneer je alles vergeet,
maar dat ene niet,
dan hoef je je nergens zorgen over te maken.
Maar wanneer je overal aan denkt,
alles doet en niets vergeet,
behalve dat ene,
dan heb je eigenlijk niets gedaan.

Zo ongeveer dus. In mijn studietijd trokken de Scandinavische landen mij al en toen ik 25 was ben ik met Judy vanaf de poolcirkel in Finland (Rovaniemi) naar de Noordkaap gefietst. Ik vond het zo’n bijzonder landschap en het heeft mij niet meer los gelaten. De natuur is ongelofelijk mooi met de bergen, de uitgestrektheid, de bijbehorende stilte, de fjorden, de kust , etc. En al dat moois ga ik zien per fiets en per voet. Twee activiteiten die ik ontzettend graag doe en waar ik veel plezier aan beleef en voldoening uit haal. Dat is wel de belangrijkste reden. Daarnaast natuurlijk het avontuur van het onbekende; elke dag iets nieuws, anders, onverwachts, zeker omdat ik alleen ga. En tenslotte, het is vakantie en dus de TIJD die ik voor mezelf ga hebben. Ik heb onlangs het boek “Neem de tijd, overleven in de to go-maatschappij” gelezen van Koen Haeges, Een mooi boek over de onvrede over het gebrek aan tijd en de wortels van onze haast. Een antwoord dat de schrijver in het boek geeft is dat we weer baas moeten worden over onze eigen tijd – en regisseur van ons eigen leven. Werkelijke vrijheid, dat is zelf bepalen hoelang een uur of een dag duurt: neem de tijd. En dat is precies wat ik ga doen.

Neem de tijd maar …... mijn eerste reisdoel na aankomst is Preikestølen, ofwel de preekstoel, een klif, die 605 meter loodrecht boven de Lysefjord uitsteekt. De tocht naar deze klif is 1 van de meest belopen routes van Noorwegen. Jaarlijks maken zo’n 110.000 mensen deze tocht om op dit spectaculaire uitzichtspunt te staan. Nu ben ik niet zo’n toeristisch beest maar deze wil ik toch echt graag doen. Twee jaar geleden sprak ik tijdens mijn wintertocht een man uit Stavanger hierover en die zei: “ if you go, you have to go on monday morning and be there at seven o’ clock. For sure, it will be quiet and probably you’ll be the only one”.
Dat heb ik in mijn oren geknoopt dus na mijn aankomst op zaterdag 6 juli fiets ik zondag naar het beginpunt van deze wandeling, sta ik maandagochtend om 4 uur op (het is dan natuurlijk licht) om om 7 uur op de preekstoel te staan. Maar ik neem wel de tijd! Nieuwsgierig geworden? Klik op bijgaande link voor een 1 minuut filmpje over de wandeling naar de top (of kopieren in je browser als het niet werkt).

Hoe het uitpakt gaan jullie van mij horen met reisverslagen, foto’s en een paar filmpjes. Ha det bra og hilsen, Sylvia

• 30 Juni 2013 - 23:20

Marjon:

Ha Sylvia,

ik zeg je even gedag, want wij vertrekken morgen voor ruim 5 weken naar Griekenland.
    Ik heb je niet meer gezien op CKC, maar hierbij alvast een heel goede tocht gewenst en veel mooie ervaringen. Wel even hectisch, met die begrafenis van Jan's vader. Sterkte ermee en veel plezier straks!
    Liefs

Marjon

• 01 Juli 2013 - 08:11

Harry Kruter:

Hoi Sylvia,

Leuk dat je aan mij gedacht hebt zodat ik je kan volgen. Wel een valse start sterkte daarmee.
    Ik wens je een geweldig trip te en mooi dat je jezelf zo'n prachtige uitdaging gunt.
    Ga er voor en op naar de preekstoel.
    Goede reis Harry

• 01 Juli 2013 - 09:16

Ton Vergeer:

Hoi Sylvia,

Je staat weer voor een prachtig avontuur. Mijn zoon Arjan schreef in zijn vorig jaar uitgebrachte boek '365 dagen succesvol': "angst helpt je ergens vandaan, liefde ergens naar toe'. Het gaat in dat hoofdstuk over hert realiseren van je dromen. Je kunt niet zeggen dat jij dat niet doet. Top!

Helaas wordt de start van je reis overschaduwt door het overlijden van je schoonvader. Condoleer Jan van mij en sterkte nog te komen de dagen.

Ik ga je volgen!

Groetjes, Ton

• 01 Juli 2013 - 09:20

Jet Vogelaar:

lieve Sylvia

Heel veel genieten van de -eigen- tijd! En dat ENE....
    IK zal het in mijn oren knopen en aan je denken!

liefs Jet

• 01 Juli 2013 - 10:53

Tilly:

Ha Sylvia,

Gecondoleerd met het overlijden van je schoonvader, wens Jan ook maar even sterkte van mij hoor.
    Misschien facetimen we nog even deze week, maar anders alvast heel veel plezier en succes!
    Ben benieuwd naar je foto's, verslagen en ervaringen,

Groet Tilly ( en Rolf natuurlijk)

• 01 Juli 2013 - 11:11

Willem:

Hoi Sylvia,

Jan en jij nogmaals allebei gecondoleerd - en sterkte de komende dagen!

Jammer dat we elkaar net missen - ik vlieg waarschijnlijk donderdag op Oslo.
    Ik wens je graag toe dat je in contact blijft - met dat ene; en daarin met alles dus.

warme groet,

Willem - ook van AnneMarie

• 01 Juli 2013 - 18:42

Ingrid:

Hoi Syl,

Allereerst gecondoleerd. En sterkte de komende tijd. Tsja dat is wel een bijzonder moment. Ik hoop van harte dat ook al start je anders dat het toch zeker de reis van je leven gaat worden. Een hele goede reis en ik ga het allemaal met veel plezier volgen!

Liefs
    Ingrid

• 01 Juli 2013 - 20:37

Nathalie Ladan:

Hoi Sylvia,
    gecondoleerd, ook voor Jan natuurlijk, wens hem maar sterkte.
    En voor jou heel veel plezier, tijd, rust, ontspanning en inspanning;-) en ik vind het vet cool dat je dit doet!

groetjes Nathalie

• 01 Juli 2013 - 22:41

Esther :

Prachtig verhaal, inspirerend! Ik ga je morgen nog zien, fijn! En voor nu geniet ik mee van jouw voorpret..Sterkte donderdag nog voor jou, Jan en jullie jongens.
    Tot morgen :)!

• 01 Juli 2013 - 22:54

Jan Schipper:

Lieve Syl,

Ik zei je al dat ik - we - je zal - zullen missen EN ik geniet nu al van die mooie dingen die je gaat zien en meemaken. Ik verheug me op het meereizen via dit blog en via Skype en weet ik nog wel niet aan andere nieuwe media. Misschien bellen we elkaar nog wel eens ouderwets - uit een telefooncel in the middle of nowhere in Norway...

Daarnaast ben ik ook heel benieuwd naar het avontuur om met de jongens twee maanden de zomer door te brengen. Het gaat vast lukken, en we gaan ook lekker onze jongensdingetjes doen, maar ergens hoop ik dat ze na afloop zullen weten wat Mama allemaal niet voor onzichtbare dingen doet die ze nu zelf voor de kiezen hebben gekregen!

Geniet ervan en denk af en toe eens aan wat Laozi schreef (ik kon het niet laten ;-) maar dit is waar je gedicht van Rumi over niets-doen me aan doet denken):

H47 Het vasten van het hart

Om de wereld te kennen hoef je de deur niet uit
    Om de loop van de sterren te zien hoef je niet uit het raam te kijken

Hoe verder je weggaat,
    hoe minder je weet

Vandaar dat de Wijze alles al weet zonder er naar toe te gaan,
    alles begrijpt zonder het te zien,
    niets doet en toch alles voor elkaar brengt.

De kortste samenvatting in het Taoisme van Vasten van het hart is wu-wei - niets doen, mooi toch?

Goede reis dus! Liefs van mij!

Jan

NB Bij deze iedereen zeer bedankt voor de fijne reacties op het overlijden van mijn vader - weet dat ze me steunen!

• 02 Juli 2013 - 16:37

Rosanne:

Lieve Sylvia, wat goed, het gaat gebeuren! Ik ben inmiddels al weer terug van Bali en ik heb er enorm van genoten! Ook het alleen reizen is mij goed bevallen en verder natuurlijk een feest van kleuren, geuren, smaken, bloemen en een bijzondere cultuur waar balans, vriendelijkheid en zorg voor elkaar bovenaan staan. Ik wens je een prachtig avontuur en ben benieuwd naar je verhalen. Wij nu nog 'gewoon' drie weken Frankrijk met z'n tweeën, ook heerlijk. Heb het goed! Liefs, Rosanne

• 02 Juli 2013 - 21:29

Maja:

Lieve Syl,
    Sterkte voor de komende dagen bij het afscheid nemen van je schoonvader.
    En daarna: genieten van een mooi avontuur. Ik zal je volgen.

Liefs Maja

• 02 Juli 2013 - 21:47

Ad En Jenny:

Lieve Syl,
    Ja, wat naar allemaal zo vlak voor jouw vertrek. Onze condoleances voor jullie allemaal. Heel mooi jouw bericht Jan... Wij wensen jullie allen veel sterkte donderdag en spoedig daarna gaat jouw reis beginnen Sylvia. Wij gaan je volgen hoor enne Jan hou jij ook nog een blog bij over het wel en wee met de boys?? De jongens zijn vast extra lief voor hun papa als mama op reis is.
    Lieve groeten van ons

• 03 Juli 2013 - 00:44

Pa:

Lieve meid

Hoe ik over je reis denk,dat weet je al wel.Ik vind het geweldig en ben super trots op je.Een grote uitdaging, die door de gedegen voorbereiding zeker tot een succes zal leiden.Ik heb een diepe bewondering voor jou maar ook voor Jan en de jongens die dit ook mogelijk maken.
    Als je vader meen ik dat ik op deze site niet mag ontbreken.Ik zal je zeker volgen.Ik wens je in alle opzichten een plezierige en voorspoedige reis.Alvorens je vertrekt ontmoeten we elkaar nog.

veel liefs

Pa

• 03 Juli 2013 - 11:22

Henk:

Hoi Sylvia,
    Ten eerste uiteraard condoleances.
    En dan: wat een avontuur! Ik ga je volgen.
    Dat gedicht van Rumi heb ik alvast uit mijn hoofd geleerd.
    Als je terugbent moet je me leren hoe je dat doet: baas worden over je eigen tijd en regisseur van je eigen leven.
    'Werkelijke vrijheid, dat is zelf bepalen hoelang een uur of een dag duurt: neem de tijd. En dat is precies wat ik ga doen' - ook een zin om te onthouden!
    Goeie reis,
    Henk

• 05 Juli 2013 - 10:08

Wilhelmien:

Hoi Sylvia,
    De laatste twijfels, neem ik nou wel of niet ... mee ... Bij twijfel niet inhalen!
    Sterkte met afscheid nemen van je mannen, maar ja je hebt de sociale media nog..
    Ik wens je een goede start en heel veel plezier. Ik ben benieuwd naar je verslagen.
    Trap ze,
    Groet je, Wilhelmien

• 06 Juli 2013 - 11:57

Frans:

Hoi Silvia,
    Wens je een heel mooie tijd, veel praktische natuur en ontmoetingen en de verhalen ga ik pas over drie weken lezen als wij terug zijn van de Ambruzzo (Gran Sasso) en Gran Paradiso, ze zijn dan zeker niet minder fraai om te lezen.
    Geniet ze en tot over vele weken.
    Liefs Frans

• 08 Juli 2013 - 10:31

Noreen:

Hey Sylvia,

Was het mooi vanochtend vroeg op de Preikestølen? Ik ben nu al benieuwd naar de foto's :) Hele fijne reis gewenst!

Noreen

• 08 Juli 2013 - 12:39

Ad En Jenny:

Hai sylvia, we hebben veel aan jou gedacht vanmorgen. Zijn heel benieuwd naar je verhalen?
    Lieve groeten van ons..