Van alles en nog meer in Odda....
Blijf op de hoogte en volg Sylvia
22 Juli 2013 | Noorwegen, Jordal
Het leuke van zo reizen is dat ik hartstikke flexibel ben. Dus vanaf Bergen ben ik helemaal niet met de trein naar Voss gegaan om van daaruit de Hardangervidda op te gaan. Na een bezoekje aan de DNT (den Norske Turistforening) in Bergen kreeg ik de goede suggestie om naar Odda te gaan en vandaaruit een gletschertocht over Folgefonna te doen. En om daar in de buurt nog 2 andere tochten te maken. Zo gezegd zo gedaan. In 3 dagen ben ik van Bergen naar Odda gefietst. De bedoeling was in 2 dagen maar de 2e dag heb ik ' s ochtends zo verschrikkelijke regen gehad en een stuk steile weg dat ik om half twaalf na 50 km al zo nat en koud was dat ik bij de eerste camping ben gestopt. En die was een geschenk uit de hemel zo mooi. Ze hadden een hutje voor de gasten pal aan de fjord gezet met prachtig uitzicht over het water, een kachel om te kunnen drogen en heerlijke banken om in te kunnen lezen. Ik had die camping niet willen missen! En de dag daarna werd het mooi weer en heet, het lijkt wel Italie. Strak blauw en ruim 25 graden . Met prachtig zicht op de fjord ben ik vervolgens naar Odda gefietst. Het bijzondere van de Hardangerfjord is dat er al sinds de 14e eeuw veel fruit wordt verbouwd. Dat zou je helemaal niet verwachten maar door de ligging toch wel. Voortdurend zijn er kraampjes langs de weg waar je aardbeien, kersen, etc. kunt kopen. Maar die bomen staan ook langs de weg dus tja..... Even afstappen en dan heb ik zelf ook zo (een paar maar) kersen geplukt. Vanuit Odda ben ik afgelopen weekend 1500 meter omhoog gelopen naar hut Fonnabu, gelegen aan de gletscher. Geweldige tocht met subliem uitzicht, ongewoon voor hier, heel veel mazzel heb ik hiermee gehad. Om ook zo hoog te zitten en zo ver te kunnen kijken is bijzonder. De volgende ochtend met een groep o.l.v. een gids in 3 uur de gletscher over om daarna weer alleen verder te gaan en weer 1500 meter af te dalen. Wat ik dan zo leuk vind is dat, na eerst nog wat ijs en sneeuwvelden, er weer groen komt. Eerst komt er een struikje bij, dan een bosje, een boompje en bloemen en zo daal je weer naar beneden de groene wereld in. Altijd weer een mooie overgang.
Vandaag voel ik mijn spieren dus wel, die zijn dat ook niet echt gewend. Daarom een rustdag om morgen de Trolltunga te doen. Dat betekent morgen om zes uur op om eerst een uurtje te fietsen naar 600 meter en vervolgens een wandeling van zo'n acht uur. Je loopt naar 1200 meter om de Trolltunga te ervaren. Het is een rotsuitsteeksel boven de fjord met heel mooi uitzicht. Weer anders dan de preekstoel. Eenmaal terug bij de fiets kachel ik terug naar de camping en dan heb ik mijn dagje wel weer gehad. Foto's volgen!
Daarna wil ik nog een leuk 2 - daags tochtje naar hut Stavali doen en daarna ga ik dan echt de Hardangervidda op voor de Rallarvegen. Dus het zou zo maar zo kunnen zijn dat ik 29 juli op mijn verjaardag met de Rallarvegen bezig ben. Al heb ik veel tijd, de tijd gaat ook snel en ik weet nu al dat ik heel veel zal skippen van wat ik allemaal had kunnen doen....
Waar ik me ook op verheug is het plan dat ik inmiddels met een Noorse vriendin heb gemaakt (anderhalf jaar geleden ontmoet tijdens een wintertocht wat heel leuk klikte) voor een wandeling van een paar dagen begin augustus in de Jotunheimen met o.a. de Besseggen, ook 1 van mijn doelen.
En verder:
...... is het hier echt duur. De camping varieert tussen €15 en €20, eten overdag is gemiddeld rond de €20, kopje koffie van €4 en dan zit ik zo aan mijn budget van €50 per dag. Dat haal ik soms maar ook soms ook niet als er extra uitgaven zijn zoals de boot, een wandelkaart of (voor de zekerheid) extra remblokjes (400 NOK voor 4 Ariejan!).
...... zijn er veel Nederlanders en zoals altijd veel Duitsers (o.a. een stel met wie ik heerlijk rode wijn uit Toscane heb gedronken die zij hadden meegenomen)
....... hebben deNoren campers zo groot... zo groot als vrachtwagens, bezienswaardigheden zijn het. Die hebben hun eigen huiskamer als het regent.
....... gaat het thuis goed al is het af en toe wel buffelen voor Jan begrijp ik. Jochem is nu op zeilkamp en begin augustus vetrekken zij met hun vieren naar Trieste in Italie.
Dit was wel wel voor nu. Geniet van jullie vakanties! Liefs Sylvia
22 Juli 2013 - 17:25
Jet Schreuder:
Ha lieve Syl,
Leuk om iets van je te lezen. Geweldig stoer hoor wat je allemaal doet. Ik heb een super vakantie met Otto en de jongens ik zit nu in een prachtig huisje in een hippie wijk in Los Angeles.op de Topanga Canyon road. Het is onze laatste vakantie week. Al heel veel gezien. Prachtige natuur in die nationale parken maar t is ook wel toeristisch. Gelukkig is t zo groot dat je toch ook wel alleen kunt lopen. En die camping plekken met bearlockeers waren ook heel mooi. Groot en midden in de natuur. Nou we praten wel bij als we elkar weer zien. Heel veel plezier en succes nog op je reis!
Liefs Jet
22 Juli 2013 - 18:46
Bea:
Hoi Sylvia,
Het is een enthousiast verhaal en dus een heel leuke beleving, dat kan bijna niet anders. Je geniet. Fijn om dat te lezen en vanaf de zijlijn, met zelf ook veel zon, mee te leven.
Hier is het dus ook echt zomer, met alle bijbehorende taferelen. Dus volle strandjes aan de lek en een levendig waterleven. Iedereen zoekt de koelte op, in de schaduw of in het water. En dat is vind ik nog steeds een Zegen. Zwoele avonden en lekker buiten leven. En opeen s zie ik poepie bruine mensen. jeetje. De bbq lucht hangt door de wijk en de kooltjes maken overuren.
De lieve groetjes uit IJseelstein.
Xxxx bea -
22 Juli 2013 - 21:16
Marjan:
Hi Syl,
Wat een geweldige tocht die je maakt. En die uitzichten! Ik ben net teurg uit Frankrijk. Een heerlijk week aan de voet van de Pyreneen. Ook een schitterend uitzicht. Het ene moment zie je wel zes bergkammen achter elkaar met stukken met sneeuw en een paar uur later is er nog maar een heuvelrug te zien en is de rest in de wolken. Zo fascinerend wat het weer met het uitzicht doet. Dat ervaar jij daar nu ook. Geniet er maar volop van!
Lieve groet, marjan -
22 Juli 2013 - 21:20
Petra:
Hallo Sylvia,
Ik heb net weer heerlijk genoten van je reisverslag en de super mooie foto's. Echt geweldig. Maar gewoon ook super stoer dat je dit doet. Overigens komen ouder herinneringen naar boven van onze reis.
Jotumheimen klinkt me nog bekend is de oren dus als het is wat ik denk...ga je ook daar weer super genieten. Sylvia, good luck enne... bij ons zijn het de laatste loodjes. Doei.. -
22 Juli 2013 - 23:00
Erma:
Ha Sylvia,
Leuk om te lezen wat je allemaal uitspookt!
Haha, die kersen... hopelijk niet te dicht bij zo'n kraampje staan plukken? Fijn dat ik s in Noorwegen ben geweest, zodat ik het me een beetje kan voorstellen. Wat is het er toch fantastisch. Nog steeds mooi weer ? Hier pufheet, zoals je waars weet. Zojuist terug van een weekje buitenkunst met een vriendin. Was heel ontspannen en inspirerend. Komend weekend vertrekken we met z'n vieren naar Italie.
Ben benieuwd naar je foto's vd trolltunga! Liefs en lekker genieten! Erma -
23 Juli 2013 - 08:47
Adri:
Hoi Sylvia,
Wat een avontuur met NL plaatje op de fietstas!!
Het allerbeste gewenst.
Dag,
Adri -
27 Juli 2013 - 23:12
Martin:
Hoi Sylvia,
Wat maak je een mooie dingen mee! Schitterend, gewoon. Lijkt me geweldig! Geniet vooral. Ben vanaf dinsdag onderweg naar Italie, zal dan even niet reageren. Ben benieuwd naar de foto's, van rallarvegen enzo, voor de fietsliefhebber een must.
Groetjes Martin